Клубы - Pastirski psi

Ovčarski psi....

Член Содержание
28.июня 2008 15:56

Iako je ovo krenulo ako klub pastirskih pasa, tj kao klub ljubitelja pastirskih pasa, vidim da su ovčarski psi totalno preuzeli kontrolu...pa bi bio red da i o njima napišemo koji red... Zanima me da li znate razliku između ovčarskih i pstirskih pasa, koje sve pasmine tu spadaju..itd... ima nas puno, a postova malo.. =) pa krenimoo

1.июля 2008 19:15

Nisam znala da postoji razlika,koja je?

3.июля 2008 03:48

Postoji, aj pustim još do sutra neodgovoreno, pa ako nitko ne zna..onda ću ja napisat koju rečenicu =))

3.июля 2008 19:58

pa ne zna niko,pisi,pisi...

6.июля 2008 19:16

Pa evo onda...
Kroz stoljeća uzgoja stoke, čovjek je uzgojio dvije različite linije, tzv. pastirske i ovčarske pse. Iako ljudi nisu u potpunosti upoznati da ima razlike, ona postoji...

Pastirski psi su uzgajani prije svega za zaštitu od divljih zvijeri, drugih ljudi (lopova), takvi psi su veliki, snažne konstitucije, te nepodmitljivi čuvari svoje imovine i stada.
Ovčarski psi su često bili tik uz pastira, tjerala su stoku skupa s njim, oni su brzi, okretni, rado uče i brzo shvaćaju, te su veoma poslušni.
Iako bi bilo logičnije da pastirske pse nazivamo ovčarskim, jer oni čuvaju, a ovčarske pastirskim jer oni zapravo rade posao pastira, obrnuta terminologija je uvrijeđena zbog posvijesnih razloga, pa je Njemački ovčar, ovčar, a ne Njemački pastirski pas =))

Pastirski psu su Šarplaninci, Tornjaci,.Pirinejci, Berneri, Komodori...
A ovčarski psi su Njemački ovčar, Belgijanac, Škotski ovčar, Hrvatski ovčar.. itd.. =)

Je jasnije sad???

7.июля 2008 00:02

naravno da je jasnije! baš zanimljivo...

8.июля 2008 16:42

jeste,mnogo je jasnije
puno pozdrava od mene i mog

Nemackog OVCARSKOG psa Lakija

8.июля 2008 19:07

Hahah... Pozdrav i vama.. ima još kakvih pitanja???

8.июля 2008 21:33

Drago mi je da se otvorila ova tema! Moj Rikič je mješanac belgijanera i još nečega, možda škotskog ovčara. I je, lako ga je odgajati, poslušan je i brzo uči Za razliku od Tote, tvrdoglavog jazavčara koji sve shvati i skuži, ali ima tvrdu glavu....

8.июля 2008 22:35

Da, jazavčari znaju bit pomalo trvdoglavi...ali svoju zadaću vrhunski obavljaju....
A Rikič je zanimljiva kombinacija, dva vrhunska ovčara..Lol..=)

8.июля 2008 23:57

Da, zanimljivo... Trebalo bi ga vidjeti još i na djelu u stadu

9.июля 2008 02:37

probaj.. ja svoje često odvedem kod ovčica, da vidim kako se slažu.. znaju neko vrijeme i ostat s stadom...Ares ih obožava..=) dođe do tuđih ovaca, sve skupi, i potjera njihove pse ča..i neda nikom kod ovčica..=)

9.июля 2008 17:40

Ne znam jedino gdje da nađem stado s ovcama??

9.июля 2008 18:22

Dođi na Grobnik, tu ih uvijekkkk ima...=)

9.июля 2008 23:01

Možda jednom prilikom, kad uhvatim vremena

10.июля 2008 15:50

e vidim da ste počele s tom temom koja mene zanima...
znači, ja doma imam npr. šarplaninca koji u životu ovce nije vidio i odvedem ga do stada ovaca i on će ih instinktivno čuvati il ih treba izdresirat za to?
ustvari i Rem bi to mogo budući da je on križanac takvih pasa

10.июля 2008 21:42

E pa ovako, sad ću ja konkretno za šarce, jer samo o tome mogu i pričat... Oviis o psu, tj. o njegovim precima...
Ugl, ako ti sad pukneš Rema u stado ovaca, vjerovatno će bit totalka zbunjen, ali nakon nekog vremena će skužit o čemu se radi... Da je to klupko vune koje se ne dira...
Ako je sa stadom već neki iskusni pas, on će ga podučit (moja Sonja tako dobro uči mlade, da pastiri ne moraju ništa), a ako ne onda mu pastir pokazuje.
Bit je u tome, da kad neko uzima psa za takvu namjenu, uzima ga kao malog i od neke osobe koja se razumije u to... ja ti kod šteneta od 2 mj mogu reć kakav će biti za čuvanje, naravno ako se držiš nekih smjernica.
Svi oni imaju nekakv instikt, bilo slabiji ili jači, samo ga treba prepoznati....

I to sam sigurna, jer su pred neko vrijeme bili jedni ljudi kod mene s komadićem vučje šape (već stare i osušene), i psi su na taj miris jednostavno poludili, počeli su lajat, tražit, njušit... a Nessi ( moja pekinezerka) i ovčarka od frendice su pobjegle iza garaže...

11.июля 2008 14:08

aha.. pa fora! mogu zamislit Rema! prvo bi zbunjeno gledal kaj je sad to, onda bi potrčal između njih da ih sve rastjera haha! šteta kaj tu kod nas ljudi nemaju ovce. baš bih probala. inače neznam šta bi napravio kokicama. susjeda je uvjerena da bi ih potamanio, al ja baš nisam sigurna. zna si leći pored ograde i kad se purani od te susjede previše udalje od kuće onda laje i skače kaj ih zbuni i oni se okrenu prema kući. ja sam oduvijek tvrdila da ih čuva ali neznam, jer mi nemamo takvih životinja, a sa susjedovim kokicama ne želim isprobavati
jel su vaši pesi naučeni da ne kolju kokice tj. da ih ne diraju? ak netko ima kokice... na koji način se to nauči psa?

11.июля 2008 19:17

Moj Riki, mješanac ovčara, ne bi zaklao, jednom je u parku naganjao goluba koji nije mogao letjeti i niš mu nije napravio, ali za Totou, jazavčara, nisam baš sigurna....ipak je on lovački pas

12.июля 2008 23:52

Pa ovako, kokoše su malo delikato.. svagdje guraju glavu, pa recimo da bez beda mogu i u igri ostat kraće za nju..=) Šalim se..ali istaina je da pas često prvi put kokoš ubije ne namjerno, ali kad jednom to napravi, teško da neće ponovit.
Za Rema ne znam, moji neće, imam ih doma, premda u zadnje vrijeme samo nesilice, koje su u svom prostoru, ali prije su bili svi skupa vani i samo dvije kuje su pokazivale sklonost "igri" s kokošama. Ali zato aljaška malamutica Keyla, bila ja nekih mj dana pas mod mog strica (dao ju je udomit poslje) je u jednom danu poklala 15 kokoši,i to full instiktivno... Nismo mogli vjerovat... krvi uopće nije bilo nigdje osim njoj po njuški i maloo oko nje.

13.июля 2008 00:22

To očito najviše ima veze sa pasminom....